Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Багацька Г$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
|
1. |
Лісова О. М. Вплив мікрохвильового низькоінтенсивного електромагнітного випромінювання на життєдіяльність клітин дріжджів у середовищі лимонної кислоти [Електронний ресурс] / О. М. Лісова, Г. М. Багацька, С. М. Махно, П. П. Горбик // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2016. - Т. 7, № 3. - С. 337-343. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2016_7_3_10 Наведено результати дослідження впливу лимонної кислоти (ЛК) різної концентрації (рН суспензії) за умов екзогенного та ендогенного метаболізму з контролем газо- та тепловиділення в процесі життєдіяльності дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae, попередньо опромінених низькоінтенсивним електромагнітним випромінюванням різної частоти міліметрового діапазону. Показано, що невеликі концентрації ЛК (до 2 мг/мл) пригнічують ферментативний процес дріжджів лише на початковій стадії та активізують процеси життєдіяльності клітин як опромінених, так і неопромінених. Суттєве збільшення тривалості та величини теплового ефекту за рахунок ферментації за присутності ЛК свідчить про більш повну засвоюваність вуглеводів.
| 2. |
Багацька Г. М. Вплив дисперсного йодиду міді на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae [Електронний ресурс] / Г. М. Багацька, Р. В. Мазуренко, С. М. Махно, П. П. Горбик // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2016. - Т. 7, № 3. - С. 353-360. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2016_7_3_12 За допомогою методу диференціальної мікрокалориметрії досліджено вплив частинок йодиду міді (CuI) у водній суспензії дріжджових клітин на інтенсифікацію процесу їх ферментації за умов ендогенного метаболізму. Показано, що присутність частинок CuI у суспензії дріжджів призводить до порушення регулярності теплового процесу, яке проявляється в поділі стадій оводнення та їх життєдіяльності, структурною реорганізацією в системі плазмолеми для захисту дріжджових клітин від бактерицидного впливу частинок йодиду міді.
| 3. |
Багацька Г. М. Вплив частинок йодиду міді різної дисперсності на ферментативну активність дріжджових клітин Saccharomyces cerevisiae [Електронний ресурс] / Г. М. Багацька, Р. В. Мазуренко, С. М. Махно, П. П. Горбик // Хімія, фізика та технологія поверхні. - 2022. - Т. 13, № 2. - С. 150-159. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/khphtp_2022_13_2_4 Методом диференціальної мікрокалориметрії досліджено життєдіяльність дріжджових організмів виду Saccharomyces cerevisiae за присутності частинок йодиду міді (CuI) різного ступеня дисперсності. Дослідження проводили у водному середовищі дріжджової суспензії в анаеробних умовах при ендогенному метаболізмі. Встановлено, що підвищення концентрації іонів Cu<^>+, за рахунок їхньої генерації наночастинками CuI за концентрації до майже 3 мас. % у водному дисперсному середовищі призводить до активізації захисних функцій клітинного організму. Це проявляється у зростанні енергетичних витрат дріжджовою клітиною на структурну реорганізацію плазмолеми і, можливо, інших мембранних структур, із метою протидії проникненню бактерицидного агента всередину клітинного організму. У разі досягнення певних концентрацій іонів Cu<^>+, дріжджовий організм втрачає ферментативну активність так, що за граничних її значень клітина повністю припиняє життєдіяльність. Показано, що ефективність впливу наночастинок йодиду міді в водній дріжджовій суспензії на життєдіяльність мікроорганізмів є суттєво вищою в порівнянні з впливом мікрочастинок тієї ж концентрації.
|
|
|